Infobrev nr 2


Hej alla medlemmar!

Här kommer det andra infobrevet för året, precis lagom till årsstämman. Tanken med brevet är som sagt att informera om hur det går med styrelsearbetet, samt informera om annat som är av vikt. 

Vi vill påminna om att nu på tisdag den 10:e juni är det dags för årsstämma. Vi ses 18.00 i Rambergskyrkan.

For English, please use this text and copy + paste into Google translate.


Stammar, ventilation och tak

Vi har nu fått bekräftat att det är tekniskt möjligt att relina stående avloppsstammar och stick, samt åtgärda ventilationen genom relining. Förfrågningsunderlagen är klara för båda projekten och styrelsen har beslutat att genomföra det som två separata projekt. 

Första steget kommer att bli relining av stående avloppsstammar och stick eftersom det är mest kritiskt. Förfrågningar för reliningsprojektet har skickats ut till tre företag. Alla tre företag har varit på platsbesök och offerter förväntas inkomma senast 13 juni. Styrelsens ambition är att projektet ska dra igång tidigt i höst. Mer information kommer att kommuniceras ut efter att en konkret plan tagits fram med vald entreprenör.

Som det ser ut nu kommer vi även att prioritera byte av tak innan vi genomför åtgärd av ventilation. Takets livslängd är snart passerat och det kan bli kostsamma reparationer om det skulle uppstå läckor. 

Badrum

När det kommer till badrummen gäller fortfarande det som tidigare har informerats om. Dvs medlemmar bekostar renovering av sina egna badrum i enlighet med stadgarna. Styrelsen ser helst att renovering av badrum påbörjas efter reliningsarbetet är färdigt, då det i värsta fall kan uppstå komplikationer under arbetets gång som gör att vi måste komma åt avloppsrören. 

Som det ser ut nu är det många som har tät- och ytskikt från 80-90-talet och det är i första hand dessa badrum som behöver renoveras. Styrelsen undersöker olika alternativ och kostnadsförslag för renovering av badrum. Vi kommer också så småningom att skicka ut en enkät med information och där vi frågar hur många som kan tänka sig att påbörja renovering inom kort. Om ni redan idag vet att ni vill renovera era badrum, mejla gärna styrelsen.

Det har i år rivits tre badrum till följd av fuktskador genom bristande tätskikt. Vi vill uppmana alla medlemmar att undersöka sina badrum och skicka in en felanmälan till Erbo om ni ser brister i tätskiktet. Det kan till exempel vara: hål i golvmatta, hål i kakel, sprickor i fogar, etcetera. Om felen inte åtgärdas finns det en risk att reparationskostnaderna för föreningen ökar i onödan – fuktskadorna måste åtgärdas. Det är medlemmens ansvar att badrummen är funktionsdugliga. På styrelsen uppdrag kommer Erbo att genomföra okulär besiktning och fuktmätning i badrummen inom en snar framtid. Wasim på Erbo kontaktar er om och när detta ska göras.

Elinstallationer i badrum

Det finns flera regler för placering av eluttag i badrum, bland annat att de måste placeras med minst 60 cm avstånd från bad och dusch. Eftersom el och fukt är en så farlig kombination måste du ta hänsyn till dessa specifika regler för att säkerställa både säkerhet och funktionalitet. Tänk även på att elinstallationer ska utföras av en auktoriserad elinstallatör.

Brandskydd

Styrelsen letar efter bra lösningar på brandvarnare för trappuppgångar, vind och källare. Men vi vill påminna om att alla medlemmar måste ha minst en fungerande brandvarnare i lägenheten.

Det är också strikt förbjudet att ladda batterier till t.ex. sparkcyklar eller elcyklar i källare eller cykelrum. Det har blivit allt vanligare att bränder uppstår just vid batteriladdning. Så tänk på att ladda batterierna under uppsikt i lägenheterna. 

Tvättmaskiner

Styrelsen vill också belysa att det är medlemmens ansvar att installationer av tvättmaskiner görs på korrekt sätt, särskilt i torra utrymmen utan golvbrunn såsom kök. Vi uppmanar er att noga kontrollera att installationen följer regelkraven. Det går att läsa mer om krav på t.ex. www.sakervatten.se.

Trädgård och städning

Tack alla ni som medverkade på städdagen! Det var två effektiva dagar där vi fick mycket gjort. Bland annat målade vi sophusen och oljade in trädgårdsmöblerna. Två slitvargar grovstädade även tvättstugorna och vi vill uppmana alla att ta sitt ansvar och städa efter sig. Om ni saknar städmaterial kan ni kontakta styrelsen@plogen.se så köper vi in det.

Vi vill även påminna om att alla medlemmar just nu delar på ansvar för både gräsklippning och trappstädning. Styrelsen ser över olika alternativ, men för tillfället kör vi på samma upplägg som tidigare. Så för att undvika att samma personer tvingas göra arbetet vill vi att alla hjälps åt.

Styrelsen undrar även hur medlemmarna vill göra framöver med gräsklippning och trappstädning. Om vi köper in tjänsterna kostar det ungefär:

Gräsklippning = ca 35 000 kronor per säsong. Det blir ca 490 kr per lägenhet/. år, dvs 41 kr per lägenhet/månad.

Trappstädning = ca 100 000 kr per år. Det blir ca 1400 kr per lägenhet/år, dvs 117kr per lägenhet/månad. 

Föredrar ni att föreningen sparar pengarna och gör jobbet själva? Eller vill ni att vi köper in tjänsterna? Vi kan ta en kort diskussion efter årsstämman (om det finns tid till det). 

Vi ses på årsstämman nu på tisdag!


Vänliga hälsningar,

Styrelsen


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *